Reklama

Barszcz z uszkami

Zaczynamy od nich uroczystą wieczerzę. Jedni przygotowują pyszny barszczyk z uszkami, inni pachnącą borowikami grzybową. A może zrobisz dwie zupy?

Składniki na barszcz

  • 2 kg buraków
  • 10 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 300 ml zakwasu buraczanego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10 proc.
  • sól i pieprz
  • cukier

Składniki na uszka

  • 300 g mąki
  • 30 g masła
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól i pieprz

1. Przygotuj barszczyk: do garnka wlej 2 l wody, włóż suszone grzyby. Na palniku kuchenki opal nieobraną cebulę i ząbek czosnku. Przekrój na pół i dodaj do grzybów razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj na małym ogniu około 25 minut. 

2. Obierz i zetrzyj na tarce wszystkie warzywa. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze ok. pół godziny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec wlej ocet. Odcedź. 

3. Czas na uszka: mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Wlej ok. 200 ml wrzątku i dodaj miękkie masło. Połącz składniki łyżką i wyłóż na stolnicę. Zagnieć elastyczne ciasto. 

4. Przygotuj farsz: grzyby zalej szklanką wody i gotuj przez 30 minut. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj do niej ugotowane, drobno pokrojone grzyby. Dopraw solą i pieprzem. 

5. Rozwałkuj ciasto. Kieliszkiem o średnicy 4,5 cm wytnij kółka. Na każde nałóż farsz i sklej w pierożek, a następnie zlep jego dwa końce. 6. Zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj uszka partiami i gotuj około 1-2 minut. Odcedź. Podawaj z gorącym barszczykiem. 

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy