Barszcz z uszkami
Zaczynamy od nich uroczystą wieczerzę. Jedni przygotowują pyszny barszczyk z uszkami, inni pachnącą borowikami grzybową. A może zrobisz dwie zupy?
1. Przygotuj barszczyk: do garnka wlej 2 l wody, włóż suszone grzyby. Na palniku kuchenki opal nieobraną cebulę i ząbek czosnku. Przekrój na pół i dodaj do grzybów razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj na małym ogniu około 25 minut.
2. Obierz i zetrzyj na tarce wszystkie warzywa. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze ok. pół godziny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec wlej ocet. Odcedź.
3. Czas na uszka: mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Wlej ok. 200 ml wrzątku i dodaj miękkie masło. Połącz składniki łyżką i wyłóż na stolnicę. Zagnieć elastyczne ciasto.
4. Przygotuj farsz: grzyby zalej szklanką wody i gotuj przez 30 minut. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj do niej ugotowane, drobno pokrojone grzyby. Dopraw solą i pieprzem.
5. Rozwałkuj ciasto. Kieliszkiem o średnicy 4,5 cm wytnij kółka. Na każde nałóż farsz i sklej w pierożek, a następnie zlep jego dwa końce. 6. Zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj uszka partiami i gotuj około 1-2 minut. Odcedź. Podawaj z gorącym barszczykiem.
Zobacz także: