Barszcz z uszkami
Zaczynamy od nich uroczystą wieczerzę. Jedni przygotowują pyszny barszczyk z uszkami, inni pachnącą borowikami grzybową. A może zrobisz dwie zupy?

Składniki
na barszcz
- 2 kg buraków
- 10 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 300 ml zakwasu buraczanego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki octu spirytusowego 10 proc.
- sól i pieprz
- cukier
na uszka
- 300 g mąki
- 30 g masła
- 40 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju lnianego
- sól i pieprz
1. Przygotuj barszczyk: do garnka wlej 2 l wody, włóż suszone grzyby. Na palniku kuchenki opal nieobraną cebulę i ząbek czosnku. Przekrój na pół i dodaj do grzybów razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj na małym ogniu około 25 minut. 2. Obierz i zetrzyj na tarce wszystkie warzywa. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze ok. pół godziny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec wlej ocet. Odcedź. 3. Czas na uszka: mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Wlej ok. 200 ml wrzątku i dodaj miękkie masło. Połącz składniki łyżką i wyłóż na stolnicę. Zagnieć elastyczne ciasto. 4. Przygotuj farsz: grzyby zalej szklanką wody i gotuj przez 30 minut. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj do niej ugotowane, drobno pokrojone grzyby. Dopraw solą i pieprzem. 5. Rozwałkuj ciasto. Kieliszkiem o średnicy 4,5 cm wytnij kółka. Na każde nałóż farsz i sklej w pierożek, a następnie zlep jego dwa końce. 6. Zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj uszka partiami i gotuj około 1-2 minut. Odcedź. Podawaj z gorącym barszczykiem. Zobacz także: