Barszczyk z warzywami
Składniki
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 litra wywar warzywny
- sól
- 2 sztuki marchewka
- 3-4 średnie sztuki buraki
- 10 dag wędzony boczek
- 2-3 listki laurowe
- 3 łyżki masło
- 1 łyżka mąka
- 3 sztuki ziemniaki
- pieprz
- 1/4 główki kapusta włoska
- 200 ml śmietana
- kawałek seler
3-4 osób
Buraki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Marchewki i seler obrać, pokroić w zapałkę, por w krążki, kapustę drobno poszatkować.
Przełożyć do garnka buraki, seler i marchewkę i zalać gorącym wywarem. Gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać do zupy podsmażony, pokrojony boczek i ziemniaki. Gotować razem.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać kapustę i kawałki pora. Gotować kolejne 15-20 minut. Gotową zupę zagęścić śmietaną zmieszaną z mąką. Posypać natką pietruszki. Podawać.