Reklama

Barszczyk z warzywami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 litra wywar warzywny
  • sól
  • 2 sztuki marchewka
  • 3-4 średnie sztuki buraki
  • 10 dag wędzony boczek
  • 2-3 listki laurowe
  • 3 łyżki masło
  • 1 łyżka mąka
  • 3 sztuki ziemniaki
  • pieprz
  • 1/4 główki kapusta włoska
  • 200 ml śmietana
  • kawałek seler

Buraki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Marchewki i seler obrać, pokroić w zapałkę, por w krążki, kapustę drobno poszatkować.

Przełożyć do garnka buraki, seler i marchewkę i zalać gorącym wywarem. Gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać do zupy podsmażony, pokrojony boczek i ziemniaki. Gotować razem.

Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać kapustę i kawałki pora. Gotować kolejne 15-20 minut. Gotową zupę zagęścić śmietaną zmieszaną z mąką. Posypać natką pietruszki. Podawać.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy