Basbousa- ciasto z Bliskiego Wschodu

Migdały to nie tylko pyszny, ale także zdrowy dodatek do ciast. Warto po nie sięgać jak najczęściej.

Ciasto na mące semolinie- pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jego arabska nazwa – basbousa.
Ciasto na mące semolinie- pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jego arabska nazwa – basbousa. 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 szklanka semoliny (mąka z pszenicy durum)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 ml oleju
  • 100 ml kefiru lub maślanki
  • 9 migdałów

na syrop

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka wody różanej (ewentualnie)

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj mąkę semolinę z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz wiórkami kokosa. Podczas mieszania wlewaj porcjami kefir i olej. Dobrze wymieszane ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 18 x 18 cm. Wyrównaj wierzch łyżką. Lekko natnij ciasto nożem w miejscach, gdzie później będzie krojone. Na środku każdej porcji umieść po jednym migdale.

2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 30-35 minut - do zezłocenia. Z cukru, wody i wody różanej ugotuj syrop. Ciasto po wyjęciu z piekarnika pokrój w kawałki - wg nacięć - i skrop jeszcze ciepłym syropem. Odstaw do wystudzenia.

Zobacz także:

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas