Basbousa- ciasto z Bliskiego Wschodu
Migdały to nie tylko pyszny, ale także zdrowy dodatek do ciast. Warto po nie sięgać jak najczęściej.
Składniki
- 1 szklanka semoliny (mąka z pszenicy durum)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 100 ml oleju
- 100 ml kefiru lub maślanki
- 9 migdałów
na syrop
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka wody różanej (ewentualnie)
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę semolinę z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz wiórkami kokosa. Podczas mieszania wlewaj porcjami kefir i olej. Dobrze wymieszane ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 18 x 18 cm. Wyrównaj wierzch łyżką. Lekko natnij ciasto nożem w miejscach, gdzie później będzie krojone. Na środku każdej porcji umieść po jednym migdale.
2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz 30-35 minut - do zezłocenia. Z cukru, wody i wody różanej ugotuj syrop. Ciasto po wyjęciu z piekarnika pokrój w kawałki - wg nacięć - i skrop jeszcze ciepłym syropem. Odstaw do wystudzenia.
Zobacz także: