Basbousa- ciasto z Bliskiego Wschodu

Ciasto na mące semolinie- pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jego arabska nazwa – basbousa.
Ciasto na mące semolinie- pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jego arabska nazwa – basbousa. 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 szklanka semoliny (mąka z pszenicy durum)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 ml oleju
  • 100 ml kefiru lub maślanki
  • 9 migdałów

na syrop

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka wody różanej (ewentualnie)
Kruche ciasto z owocami i beząInteria KulinariaInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?