Batoniki kokosowe
Słodka przekąska, ale w zdrowej wersji? Polecamy przepis na domowe batoniki kokosowe.
Składniki
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka jagód goji
- 3 łyżki oleju kokosowego
- ½ tabliczki czekolady gorzkiej 70% kakao
Przepis pochodzi z 328. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Wiórki wsypać do miski. Dodać zmielone siemię oraz imbir. Wlać ekstrakt waniliowy i syrop z agawy. Dorzucić jagody goji. Dodać olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na folię spożywczą i zawinąć tak, by powstało "cygaro". Schłodzić w zamrażarce (kilka godzin).
Pokroić w krążki. Usunąć folię. Zanurzyć w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej. Ułożyć na kratce, by czekolada zastygła (pod kratką warto umieścić papier do pieczenia).