Batoniki typu bounty
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe wymieszaj z mlekiem skondensowanym, żeby uzyskać gęstą pastę. Przykryj miskę folią spożywczą i schłodź w lodówce, aż zastygnie i zrobi się elastyczna.
Dłonie zwilż ciepłą wodą i uformuj kokosowe nadzienie w długi prostokąt. Nożem wyrównaj brzegi i pokrój prostokąt na batony. Rozłóż je na talerzu przykrytym papierem do pieczenia i wstaw na godzinę do lodówki.
W tym czasie 25 dag czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstaw do lekkiego przestudzenia, a potem przelej ją na talerz.
Batony wyjmij z lodówki i zanurzaj je kolejno w czekoladzie. Ułóż je na kratce umieszczonej nad talerzem i wstaw na 10 minut do lodówki.
Rozpuść resztę czekolady. Polej nią wierzch batonów, kiedy stwardnieją. Odstaw swoje bounty ostatni raz do stężenia i rozkoszuj się ich tropikalnym smakiem.
Zobacz także: