Batony crunch
Ta zdrowa przekąska z powodzeniem zastąpi słodkie batony.

Składniki
- 1/4 kostki do pieczenia (60 g)
- 150 g cukru
- 40 ml mleka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 150 g płatków owsianych
- 70 g pestek słonecznika
- 70 g pestek dyni
- 50 g jagód goji
1. Przejrzyj pestki dyni i słonecznika. Sprawdź, czy nie ma wśród nich łupin. Jeśli jagody goji są twarde, przelej je wrzątkiem na sicie. 2. W rondelku roztop kostkę, a następnie dodaj cukier i mleko. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a masa zacznie gęstnieć. 3. Do wciąż gorącej masy wsyp płatki owsiane i gotuj powoli, na małym ogniu, ciągle mieszając, aż płatki wchłoną płyn, a na ściankach rondla osadzi się biały cukrowy osad. 4. Następnie zdejmij rondel z palnika, dodaj miód, pestki słonecznika, dyni i jagody goji. Wymieszaj. 5. Metalową foremkę o wymiarach 10x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę, równo rozprowadź i ugnieć łyżką. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 15-20 minut. Gdy masa całkowicie wystygnie, pokrój ją na batony.Zobacz także: