Bento: Stir-fry z kalafiora

Zazwyczaj tego typu dania przygotowuje się na bazie ryżu lub makaronu. Proponuję lżejszą i odchudzoną wersję, w której pierwsze skrzypce gra kalafior. W połączeniu z warzywami i chrupiącymi orzechami smakuje wyjątkowo dobrze. Kalafiora najwygodniej posiekać w malakserze. Jeśli go nie posiadacie, zetrzyjcie go po prostu na tarce o dużych oczkach - radzi Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento".

Stir-fry z kalafiora
Stir-fry z kalafiora materiały prasowe

Porcje: 2. Czas: 20 minut. Trudność: łatwe.

Składniki

  • 1 mały kalafior lub pół dużej główki
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek papryczki chili
  • 2 marchewki
  • 150 g brązowych pieczarek
  • 50 g mrożonego groszku
  • 3 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 dymki
  • Olej do smażenia

- sos

  • 3 łyżki japońskiego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka mirinu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Różyczki kalafiora wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy na małe kawałki. Jeśli nie macie malaksera, możecie zetrzeć kalafiora na tarce. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy. Marchewki obieramy, kroimy w julienne. Pieczarki siekamy w plasterki. Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Składniki sosu mieszamy w miseczce. Dymkę drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy szalotkę, imbir, czosnek i chili. Smażymy przez 1 minutę. Dokładamy marchewki i pieczarki. Smażymy przez 2 minuty. Wrzucamy kalafiora, smażymy dalej na średnim ogniu przez około 4-5 minut. Dodajemy odcedzony groszek i orzechy. Wlewamy sos, mieszamy. Smażymy przez 2 minuty. Po ostudzeniu do kalafiora dodajemy posiekaną dymkę i przekładamy danie do pojemnika. Podajemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Dymkę najlepiej dodawać na świeżo.

Przepis pochodzi z książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento", Malwina Bareła. Wydawnictwo Znak Horyzont. Premiera książki 19 września 2018 r.

Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento
Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bentomateriały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas