Bento: Stir-fry z kalafiora
Zazwyczaj tego typu dania przygotowuje się na bazie ryżu lub makaronu. Proponuję lżejszą i odchudzoną wersję, w której pierwsze skrzypce gra kalafior. W połączeniu z warzywami i chrupiącymi orzechami smakuje wyjątkowo dobrze. Kalafiora najwygodniej posiekać w malakserze. Jeśli go nie posiadacie, zetrzyjcie go po prostu na tarce o dużych oczkach - radzi Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento".
Porcje: 2. Czas: 20 minut. Trudność: łatwe.
Sposób przygotowania:
Różyczki kalafiora wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy na małe kawałki. Jeśli nie macie malaksera, możecie zetrzeć kalafiora na tarce. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy. Marchewki obieramy, kroimy w julienne. Pieczarki siekamy w plasterki. Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Składniki sosu mieszamy w miseczce. Dymkę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy szalotkę, imbir, czosnek i chili. Smażymy przez 1 minutę. Dokładamy marchewki i pieczarki. Smażymy przez 2 minuty. Wrzucamy kalafiora, smażymy dalej na średnim ogniu przez około 4-5 minut. Dodajemy odcedzony groszek i orzechy. Wlewamy sos, mieszamy. Smażymy przez 2 minuty. Po ostudzeniu do kalafiora dodajemy posiekaną dymkę i przekładamy danie do pojemnika. Podajemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Dymkę najlepiej dodawać na świeżo.
Przepis pochodzi z książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento", Malwina Bareła. Wydawnictwo Znak Horyzont. Premiera książki 19 września 2018 r.