Beza Pavlova

A może warto postawić na deserową klasykę gatunku? Ta beza to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Beza Pavlova
Beza Pavlova123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 30 dag cukru pudru
  • 25 dag serka mascarpone
  • 50 dag śmietanki kremówki
  • ulubione owoce

Sposób przygotowania:

1. Do białek dodaj odrobinę soli i ubij je na tzw. miękki czubek. Potem dodawaj po łyżce cukru pudru i ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie gładka oraz lśniąca.

2. Nałóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj kształt koła. Włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C. Zmniejsz temperaturę do 120°C i włóż bezę do piekarnika na 1 do 1,5 godziny (najlepiej nastaw termoobieg).

3. Jest gotowa, kiedy swobodnie odchodzi od papieru. Uchyl drzwi piekarnik i pozostaw ją do wystygnięcia. Mascarpone ubij z kremówką i wyłóż na wystudzoną bezę.

4. Udekoruj ulubionymi owocami (preferowane: maliny, borówki, truskawki).

Zobacz także:

Tort czekoladowy z kremem na bazie mascarpone i świeżymi owocamiStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?