Beza Pavlova
A może warto postawić na deserową klasykę gatunku? Ta beza to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Sposób przygotowania:
1. Do białek dodaj odrobinę soli i ubij je na tzw. miękki czubek. Potem dodawaj po łyżce cukru pudru i ubijaj do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie gładka oraz lśniąca.
2. Nałóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj kształt koła. Włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C. Zmniejsz temperaturę do 120°C i włóż bezę do piekarnika na 1 do 1,5 godziny (najlepiej nastaw termoobieg).
3. Jest gotowa, kiedy swobodnie odchodzi od papieru. Uchyl drzwi piekarnik i pozostaw ją do wystygnięcia. Mascarpone ubij z kremówką i wyłóż na wystudzoną bezę.
4. Udekoruj ulubionymi owocami (preferowane: maliny, borówki, truskawki).
Zobacz także: