Beza Pavlova z malinami
Składniki
- 12 białek
- 600 g cukru
- 2 szczypty soli
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki octu winnego
na krem
- 400 g mascarpone
- 450 ml kremówki
- 200 g białej czekolady
- 350 g malin (z mrożonki)
- 80 g cukru pudru
Przygotowanie:
Do miski wbij 6 białek, dodaj szczyptę soli i zacznij miksować. Gdy białka przestaną się pienić, po łyżce dosypuj cukru. Wciąż ubijaj, aż wykorzystasz całą porcję cukru (340 g), a piana będzie sztywna. Dodaj 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżeczki octu. Chwilę miksuj na wolnych obrotach. Białka powinny być ubite na sztywno.
Rozgrzej piekarnik do 160˚C. Na blachę połóż papier do pieczenia i narysuj koło o średnicy ok. 27 cm. Ostrożnie przełóż masę i rozłóż ją równomiernie tak, aby powstał płaski 2-centymetrowy blat. Zmniejsz temperaturę do 130˚C i piecz bezę ok. 70 minut. Potem wyłącz grzanie i zostaw ją w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia, na 6-7 godzin.
Całość powtórz z drugim blatem. Jeśli masz taką możliwość, za jednym razem upiecz dwie bezy.
Przygotuj krem. Maliny rozmroź, czekoladę rozpuść. Ubij kremówkę, wsypując cukier puder. Ubijając, dołóż mascarpone i płynną czekoladę. l Na pierwszą bezę wyłóż cały krem i maliny. Ostrożnie przykryj drugą.
Zobacz także: