Beziki z sosem lemon curd
Na zagraniczne podróże musimy jeszcze poczekać. Za to teraz możemy poznawać świat od kuchni. Wypróbuj przepis na hiszpański lemon curd z bezą.
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, dosypuj cukier, stale miksując, aż powstanie gładki lśniący krem.
2. Przełóż go do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadaj bezom w miarę równy kształt, przypominający płaski spodek.
3. Wstaw beziki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120ºC i piecz 3-4 minuty. Po tym czasie zmniejsz temp. do 90ºC i susz je około 120 minut. Ostudź je przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
4. Jajka roztrzep z dodatkowym żółtkiem. Dolej sok z cytryny i dołóż sparzoną otartą z niej skórkę. Przełóż całość do rondelka i mieszając, podgrzewaj na wolnym ogniu do czasu, aż krem przybierze postać półpłynnego budyniu. Tak przygotowanym polej beziki.
Zobacz także: