Beziki z sosem lemon curd

Na zagraniczne podróże musimy jeszcze poczekać. Za to teraz możemy poznawać świat od kuchni. Wypróbuj przepis na hiszpański lemon curd z bezą.

Idealne połączenie puszystej, słodkiej bezy z kwaskowatym lemon curd
Idealne połączenie puszystej, słodkiej bezy z kwaskowatym lemon curd123RF/PICSEL

Składniki

na bezy

  • 3 białka jajka (w temperaturze pokojowej)
  • szczypta soli
  • 16 dag drobnego cukru do wypieków

na sos

  • 200 ml świeżego soku z cytryny + otarta z niej skórka
  • 18 dag cukru
  • 3 jajka + 1 żółtko
  • 12 dag masła

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, dosypuj cukier, stale miksując, aż powstanie gładki lśniący krem.

2. Przełóż go do rękawa cukierniczego i wyciśnij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadaj bezom w miarę równy kształt, przypominający płaski spodek.

3. Wstaw beziki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120ºC i piecz 3-4 minuty. Po tym czasie zmniejsz temp. do 90ºC i susz je około 120 minut. Ostudź je przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

4. Jajka roztrzep z dodatkowym żółtkiem. Dolej sok z cytryny i dołóż sparzoną otartą z niej skórkę. Przełóż całość do rondelka i mieszając, podgrzewaj na wolnym ogniu do czasu, aż krem przybierze postać półpłynnego budyniu. Tak przygotowanym polej beziki.

Zobacz także:

Przepis na złotą lemoniadęTagen.tv
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?