Bezowy tort z dwoma kremami
Wspaniały pomysł na tort urodzinowy - goście będą zachwyceni!
Składniki
na blaty bezowe
- 6 białek
- 30 dag cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 7 dag płatków migdałowych
- sól
na krem czekoladowy
- 10 dag białej czekolady
- 250 ml kremówki
- 25 dag serka mascarpone
- 1 fix do śmietany
na krem śmietankowy
- 25 dag mascarpone
- 200 ml kremówki
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Po koniec ubijania dodawać porcjami cukier, sok i mąkę. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Na koniec delikatnie wymieszać z płatkami migdałowymi.
2. Pianę podzielić na 2 części. Na 2 blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia uformować z niej okręgi o średnicy ok. 23 cm. Blaty piec 5 minut w temp. 160°C z włączonym termoobiegiem, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec 90 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
3. Na krem czekoladowy: czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, połączyć z kremówką. Mascarpone zmiksować z czekoladą, usztywnić fixem. Schłodzić w lodówce.
4. Na krem śmietankowy: mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i otartą skórką, delikatnie połączyć z ubitą na sztywno śmietaną, schłodzić w lodówce. Krem czekoladowy rozsmarować na jednym blacie bezowym, przykryć drugim, posmarować kremem śmietankowym, obsypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki na minimum 3 godz.
Zobacz także: