Biały ser w roli głównej
Twaróg, ricotta, bryndza, oscypek - to sery, z których stworzysz pyszne i oryginalne dania.
Składniki na 4 porcje: 16 sztuk makaronu conchiglioni (bardzo duże muszle), 25 dag sera ricotta (ew. mielony tłusty twaróg), 20 dag pieczarek, 6 dag szynki, 2 małe cebule, po 1/2 czerwonej i żółtej papryki, pół szklanki tartego parmezanu lub innego żółtego sera, 3 łyżki masła, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
Na sos: puszka pomidorów w zalewie (20 dag) lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego rozrobionego 1/2 szklanki wody, cebula, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, sól, cukier, chili
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj, odcedź i ułóż na ściereczce tak, by osączyć go z wody. Cebule posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz szynkę i smaż około 4 min. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż woda odparuje. Zdejmij z ognia, dodaj zmielony ser, natkę, sól, pieprz i wymieszaj.
2. Przygotuj sos. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż je na oleju. Pomidory wraz z zalewą dokładnie zmiksuj. Dodaj je do cebuli i czosnku. Gotuj kilka minut, dopraw solą, cukrem oraz chili i ponownie zagotuj. Sos wlej do naczynia żaroodpornego. Makaron nadziej farszem serowym, ułóż w naczyniu z sosem, posyp parmezanem i zapiekaj 20 minut w temperaturze 180° C.
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 355 kalorii
Składniki na 4 porcje: opakowanie (30 dag ) mrożonego ciasta francuskiego (lub: kostka masła 1 i 1/2 szklanki mąki, szklanka wody, sól), opakowanie bryndzy, 10 dag serka śmietankowego, tymianek, cząber, ziarna sezamu lub kminku, jajko
Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto francuskie: gotowe rozmrażaj w temperaturze pokojowej. Jeśli robisz je samodzielnie, z przesianej mąki, soli i szklanki zimnej wody wyrób niezbyt gęste, gładkie ciasto. Wstaw na 15 min do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkuj i ułóż na nim plastry masła, złóż jak kopertę i chwilę wałkuj. Następnie włóż na 10 min do lodówki. Czynności z masłem, składaniem w kopertę, wałkowaniem i schładzaniem powtarzaj do wyczerpania masła.
2. Ciasto pokrój w kwadraty o boku 10 cm. Bryndzę włóż do miski, dodaj serek śmietankowy, tymianek i cząber. Wymieszaj widelcem. Na każdy kwadrat ciasta nałóż serowy farsz, złóż w trójkąt, zlep brzegi.
3. Paszteciki układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Z resztek ciasta możesz zrobić jeszcze dekoracje w kształcie listków. Wierzch każdego pasztecika posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp kminkiem lub sezamem. Piecz 30 minut w temperaturze 200° C. Paszteciki smakują wybornie serwowane na ciepło, jak też i na zimno. Nie podawaj ich jednak bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, gdyż farsz może być wtedy bardzo gorący.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut
Porcja: 385 kalorii
Składniki na 8 porcji: 40 dag kaszy gryczanej, 20 dag sera rokpol (lub innego sera z niebieską pleśnią), 20 dag sera feta, 30 dag pieczarek, 4 jajka, 3 łyżki masła, 2 łyżki tartej bułki, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kaszę opłucz, osącz, przełóż do garnka, zalej taką ilością wrzątku, aby kasza była przykryta 2 cm wody. Dodaj łyżkę masła i sól, zagotuj, a następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze 3-4 minuty. Zdejmij garnek z ognia, owiń szczelnie najpierw gazetą, potem kocem i odstaw na kilka godzin, aby kasza spęczniała. Jeśli nie lubisz kaszy gryczanej, możesz ją zastąpić białą kaszą jęczmienną (np. mazurską średnią) i przygotuj ją w ten sam sposób.
2. Fetę i rokpol pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, połowę odłóż, a resztę podsmaż na łyżce masła. Kaszę przełóż do miseczki, rozdrobnij widelcem, dodaj sery pokrojone w kostkę oraz podsmażone plasterki pieczarek. Wbij jajka i wymieszaj. Masę przypraw ziołami, solą oraz pieprzem (najlepiej świeżo mielonym czarnym).
3. Żaroodporne naczynie posmaruj resztą masła i oprósz tartą bułką. Do tak przygotowanego naczynia przełóż kaszę, wyrównaj. Na wierzchu rzędami ułóż pozostałe plasterki pieczarek. Oprósz solą, pieprzem i ziołami. Piecz 45 minut w temperaturze 180° C.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut
Porcja: 280 kalorii
Składniki na 8 porcji:
Na ciasto: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych, 1/2 kg ziemniaków surowych, jajko, szklanka mąki, olej do formy
Na farsz: 30 dag bryndzy, 10 dag startego oscypka, 2-3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, jajko, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotowane i utłuczone ziemniaki odstaw do ostygnięcia. Surowe ziemniaki pokrój w kostkę i zmiksuj je blenderem na wysokich obrotach lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Połącz starte surowe ziemniaki (razem z sokiem, który puściły) z ugotowanymi. Do ziemniaków dodaj jajko i szklankę mąki. Dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki chwilę wyrabiaj, by masa była gładka.
3. Przygotuj farsz. Ziemniaki ugotowane w mundurkach ostudź i obierz ze skórki, zgnieć je tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj blenderem. Dodaj starty na tarce oscypek oraz miękką bryndzę. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Farsz dokładnie wymieszaj.
4. Z ciasta formuj wałek. Odcinaj z niego niezbyt grube plastry ciasta, każdy lekko rozpłaszcz nożem i układaj po porcji farszu. Następnie sklejaj, formując pyzy. Układaj w natłuszczonej formie. Piecz 30 minut w temperaturze 180° C na złoty kolor.
5. Podawaj je na ciepło (ale nie natychmiast po wyjęciu z piekarnika) do mięsa z dodatkiem świeżej sałaty, pomidorów i cebuli. Doskonale smakują także na zimno.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 385 kalorii
Świat i Ludzie 9/2011