Bigos w chlebie
Czy można zaskoczyć gości, podając tradycyjne potrawy? Tak! Tylko popatrz!

Składniki
- po 1 kg kapusty kiszonej i słodkiej
- 80 dag łopatki
- 50 dag kiełbasy
- po 20 dag suszonych grzybów i śliwek
- 2 małe koncentraty pomidorowe
- po 2 łyżki oleju, keczupu, musztardy i powideł śliwkowych
- okrągły bochenek chleba
- ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę, obsmażyć na 1/2 oleju. Kapustę świeżą poszatkować, kiszoną posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą w takiej ilości, by ją przykryła. Doprowadzić do wrzenia, przełożyć mięso, dusić na średnim ogniu, mieszając.
2. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, moczyć godzinę. Połowę kiełbasy pokroić w kostkę, połowę w plasterki, zrumienić na reszcie oleju, włożyć do bigosu razem z grzybami i sparzonymi śliwkami. Dodać po 5 liści laurowych, ziaren ziela i pieprzu.
3. Gdy kapusta i mięso zmiękną, dodać koncentrat, musztardę, powidła, ketchup. Gotować, mieszając, do 3 godzin, w razie potrzeby dolać wody, ew. doprawić. Bochenek ściąć od góry, wydrążyć miąższ, opiec w piekarniku (10 min w 200°C). Nałożyć bigos i podawać.
Zobacz także: