Reklama

Reklama

Bigos w chlebie

Czy można zaskoczyć gości, podając tradycyjne potrawy? Tak! Tylko popatrz!

Składniki

  • po 1 kg kapusty kiszonej i słodkiej
  • 80 dag łopatki
  • 50 dag kiełbasy
  • po 20 dag suszonych grzybów i śliwek
  • 2 małe koncentraty pomidorowe
  • po 2 łyżki oleju, keczupu, musztardy i powideł śliwkowych
  • okrągły bochenek chleba
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę, obsmażyć na 1/2 oleju. Kapustę świeżą poszatkować, kiszoną posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą w takiej ilości, by ją przykryła. Doprowadzić do wrzenia, przełożyć mięso, dusić na średnim ogniu, mieszając. 

2. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, moczyć godzinę. Połowę kiełbasy pokroić w kostkę, połowę w plasterki, zrumienić na reszcie oleju, włożyć do bigosu razem z grzybami i sparzonymi śliwkami. Dodać po 5 liści laurowych, ziaren ziela i pieprzu. 

Reklama

3. Gdy kapusta i mięso zmiękną, dodać koncentrat, musztardę, powidła, ketchup. Gotować, mieszając, do 3 godzin, w razie potrzeby dolać wody, ew. doprawić. Bochenek ściąć od góry, wydrążyć miąższ, opiec w piekarniku (10 min w 200°C). Nałożyć bigos i podawać.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy