Biszkopt z jabłkami

Początek jesieni kojarzy się z zapachem jabłek i cynamonu. Wypróbuj przepis na iście jesienny biszkopt z owocami.

Jesienny biszkopt z jabłkami i cynamonem
Jesienny biszkopt z jabłkami i cynamonem 123RF/PICSEL

Składniki

  • 5 kwaskowatych jabłek
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon

Sposób przygotowania:

1. Jabłka umyć, trzy obrać, pokroić w plasterki. Dwa pokroić w grube plastry, razem z szypułkami i ogonkami. 

2. Jajka sparzyć. Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier puder, zmiksować na sztywną pianę. 

3. Zmieszać ze sobą oba rodzaje mąki, dosypując proszek do pieczenia. Dodać do ubitej piany razem z żółtkami, delikatnie wymieszać. 

4. Ciasto połączyć z obranymi jabłkami. Wymieszać. 

5. Tortownicę (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć grube plastry jabłka, posypać równomiernie cukrem kryształem i łyżeczką cynamonu. 

6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec około 30-35 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia, dopiero wtedy kroić na porcje.

Zobacz także:

Racuchy na kefirze, z jabłkamiStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas