Biszkopt z winogronami
Owoce dokładnie umyj, osusz na papierowym ręczniku i przekrój na pół. Formę keksową (26 cm) dokładnie posmaruj masłem, na dno połóż papier do pieczenia, wypuszczając go lekko na zewnątrz. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy. Całość ubijaj na puszysty jasny krem mikserem na wysokich obrotach, przez ok. 10 minut. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem, wlewaj olej przez ok. 5 minut, cały czas miksując.
Mąkę wsyp do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszaj. Przesiej ok. 1/3 mąki do ubitej masy i przez chwilę miksuj na minimalnych obrotach, czynność powtarzaj, aż skończy się mąka.
Ciastem wyłóż tortownicę i posyp kawałkami winogron. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut, do zrumienienia się ciasta. Ciasto ostudź i posyp cukrem pudrem (możesz użyć posiekanych migdałów).
Zobacz także: