Biszkopt z wiśniami
Składniki
- 3 łyżeczki bułka tarta
- 5 sztuk jajka
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 10 dag cukier
- 15 dag mąka
- 2-3 łyżki cukier puder
- 1 łyżeczka masło
- 1 kg wiśnie
- 1/4 łyżeczki proszek do pieczenia
7 i wiecej osób
Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier i cały czas ubijać, aż cukier się rozpuści.
Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszać.
Blaszkę starannie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub drobnymi płatkami owsianymi lub otrębami pszennymi. Przełożyć połowę ciasta, włożyć wiśnie oprószone łyżką mąki, przykryć pozostałym ciastem i wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku ok. 30 minut.