Biszkopt z wiśniami

123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 łyżeczki bułka tarta
  • 5 sztuk jajka
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana
  • 10 dag cukier
  • 15 dag mąka
  • 2-3 łyżki cukier puder
  • 1 łyżeczka masło
  • 1 kg wiśnie
  • 1/4 łyżeczki proszek do pieczenia
7 i wiecej osób

Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier i cały czas ubijać, aż cukier się rozpuści.

Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszać.

Blaszkę starannie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub drobnymi płatkami owsianymi lub otrębami pszennymi. Przełożyć połowę ciasta, włożyć wiśnie oprószone łyżką mąki, przykryć pozostałym ciastem i wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym do 180ºC piekarniku ok. 30 minut.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas