Biszkopt ze śliwkami
To ciasto kojarzy się z babim latem. Biszkopt w tym przepisie gra pierwszoplanową rolę.
Składniki
- 80 dag śliwek (dowolnej
- odmiany), bez pestek
- 20 dag miękkiego masła
- pokrojonego na kawałki
- 20 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 25 dag mąki
- pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
na karmel
- łyżeczka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 30 ml wody
Formę na ciasto wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do miski włóż masło z cukrem pudrem i utrzyj mikserem na puszystą i jasną masę (miksuj przez ok. ośmiu minut). Nie przerywając ubijania, dodawaj, w odstępach trzy minutowych, po jednym jajku. l Zmniejsz obroty miksera do średnich i wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w trzech partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolitą masę. Przełóż ją do formy, wyrównaj powierzchnię, a na wierzchu rozłóż połówki śliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 60 minut. W garnuszku podgrzej masło, wsyp cukier i wlej wodę. Delikatnie mieszając, gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zalej ciasto i wstaw do lodówki.
Zobacz także: