Biszkopt ze śliwkami
To ciasto kojarzy się z babim latem. Biszkopt w tym przepisie gra pierwszoplanową rolę.
Formę na ciasto wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do miski włóż masło z cukrem pudrem i utrzyj mikserem na puszystą i jasną masę (miksuj przez ok. ośmiu minut). Nie przerywając ubijania, dodawaj, w odstępach trzy minutowych, po jednym jajku. l Zmniejsz obroty miksera do średnich i wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w trzech partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolitą masę. Przełóż ją do formy, wyrównaj powierzchnię, a na wierzchu rozłóż połówki śliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 60 minut. W garnuszku podgrzej masło, wsyp cukier i wlej wodę. Delikatnie mieszając, gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zalej ciasto i wstaw do lodówki.
Zobacz także: