Biszkopt ze śliwkami

To ciasto kojarzy się z babim latem. Biszkopt w tym przepisie gra pierwszoplanową rolę.

To ciasto sezonowe, warto wykorzystać przepis. Dobrze ubita piana sprawi, że ciasto nie opadnie
To ciasto sezonowe, warto wykorzystać przepis. Dobrze ubita piana sprawi, że ciasto nie opadnie123RF/PICSEL

Składniki

  • 80 dag śliwek (dowolnej
  • odmiany), bez pestek
  • 20 dag miękkiego masła
  • pokrojonego na kawałki
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki
  • pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

na karmel

  • łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 ml wody

Formę na ciasto wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do miski włóż masło z cukrem pudrem i utrzyj mikserem na puszystą i jasną masę (miksuj przez ok. ośmiu minut). Nie przerywając ubijania, dodawaj, w odstępach trzy minutowych, po jednym jajku. l Zmniejsz obroty miksera do średnich i wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w trzech partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolitą masę. Przełóż ją do formy, wyrównaj powierzchnię, a na wierzchu rozłóż połówki śliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 60 minut. W garnuszku podgrzej masło, wsyp cukier i wlej wodę. Delikatnie mieszając, gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zalej ciasto i wstaw do lodówki.

Zobacz także:

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas