Reklama

​Bitki królewieckie

Aksamitny, delikatny sos w połączeniu z kaparami i skórką startą z cytryny tworzy wyjątkowo świeżą kompozycję i zmienia obiad w danie ciekawe i zapadające w pamięć.

Przygotowanie: 45 min. Porcja dla 3-4 osób. Trudność: średnia.

Składniki

  • 500 g wołowiny,
  • czerstwa bułka,
  • 1 jajko,
  • cebula,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Składniki - sos

  • 200 ml śmietany do sosów,
  • 2 łyżki kaparów,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • bulion,
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie

Mięso zemleć, bułkę namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z jajkiem i formować okrągłe kulki. Tak przygotowane obtoczyć w mące i zarumienić na maśle klarowanym.

Podlać wodą lub bulionem, dodać śmietanę, kapary i trochę skórki cytrynowej startej ze sparzonej cytryny. Pod przykryciem dusić do miękkości ok. pół godziny. Podawać z ziemniakami.

Przepis pochodzi z książki Moniki Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Wydawnictwo Znak.

Reklama

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama