Bitki królewieckie
Aksamitny, delikatny sos w połączeniu z kaparami i skórką startą z cytryny tworzy wyjątkowo świeżą kompozycję i zmienia obiad w danie ciekawe i zapadające w pamięć.
Przygotowanie: 45 min. Porcja dla 3-4 osób. Trudność: średnia.
Mięso zemleć, bułkę namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z jajkiem i formować okrągłe kulki. Tak przygotowane obtoczyć w mące i zarumienić na maśle klarowanym.
Podlać wodą lub bulionem, dodać śmietanę, kapary i trochę skórki cytrynowej startej ze sparzonej cytryny. Pod przykryciem dusić do miękkości ok. pół godziny. Podawać z ziemniakami.
Przepis pochodzi z książki Moniki Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Wydawnictwo Znak.