Bliny z łososiem i chrzanowym musem
Bliny to tradycyjne naleśniki z kuchni rosyjskiej. W towarzystwie łososia i musu chrzanowego będą smakowitym pomysłem na obiad lub kolację.

Składniki
- 50 g masła
- 175 ml półtłustego mleka
- 170 g mąki
- saszetka suchych drożdży
- pół łyżeczki cukru pudru
- 2 duże jaja, oddzielone białko od żółtka
- olej do smażenia
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 3 łyżki chrzanu
- 200 g wędzonego łososia
- pół pęczka koperku
Mleko z masłem podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia się masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże i cukier. Wlewamy ciepłą mieszankę mleka. Rózgą lekko roztrzepujemy żółtka i mieszamy z ciastem. Odstawiamy na 30 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do gotowej masy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła i wkładamy po dwie łyżki ciasta na jeden placek. Smażymy do złotobrązowego koloru. Mieszamy śmietanę z chrzanem. Podajemy z wędzonym łososiem, kremem chrzanowym i koperkiem.