Blok dyniowy z orzechami
Cynamon to przyprawa korzenna, która poprawia odporność i chroni przed przeziębieniem. Dodaj ją do ciasta i ciesz się smakiem oraz dobrym zdrowiem.

Składniki
- 1 kg obranej i odpestkowanej dyni
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 50 g cukru waniliowego
- 100 g jogurtu greckiego
- 250 g mąki pszennej
- sok z pomarańczy
- 100 g masła
- po 2 łyżki skórki pomarańczowej i cynamonu
- pół szklanki orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Dynię pokrój na kawałki i wrzuć do wrzącej wody w garnku. Gotuj około 20 minut, aż zacznie się rozpadać. Odcedź.
2. Gdy lekko przestygnie, dodaj miękkie masło, a całość zmiksuj na gładką masę. Odstaw na kwadrans w chłodne miejsce.
3. Jajka przelej wrzątkiem i wbij do wysokiego naczynia. Dosyp cukier i cukier waniliowy, po czym ubij na puszystą masę.
4. Do masy jajecznej dołóż dyniową. Wsyp cynamon oraz skórkę pomarańczową. Całość krótko zmiksuj na najmniejszych obrotach. Dosyp pokruszone orzechy i wymieszaj łyżką.
5. Wlej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 45 minut.
Sposób przygotowania: