Błyskawiczne ciasto z morelami
Tak szybko ciasta jeszcze nie zrobiliście!
1 Morele umyć, osuszyć, pokroić na połówki i wyjąć pestki. Masło stopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze zmielonymi migdałami. Jajka utrzeć z cukrem.
Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, porcjami wsypywać do niej sypkie składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia i migdałami). Dolać masło, dobrze wymieszać.
2. Tortownicę o śr. 22 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie formy rozsmarować ciasto. Ułożyć na nim połówki moreli, wypukłą stroną do góry. Owoce lekko wcisnąć w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 20-30 minut. Upieczone ciasto chwilę studzić w tortownicy, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
3. Ciasto pokroić na porcje, leciutko posypać cukrem pudrem. Ewentualnie podawać z konfiturą morelową. Zamiast moreli można wziąć brzoskwinie.