Składniki na 4 porcje: 2 piersi kurczaka, 1 szklanka bobu, 20 dag pomidorków cherry, 1 cebula, 1 szklanka śmietanki 30%, 50 ml białego wytrawnego wina, kilka gałązek natki pietruszki, po 2 łyżeczki miodu i musztardy, sól, pieprz, 3 łyżki masła.
Piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w dość duże kawałki. Miód wymieszać z musztardą, solą i pieprzem, dodać kilka kropli wina. Posmarować powstałą marynatą mięso, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny.
Ugotować bób, odcedzić, zalać zimną wodą i obrać. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać mięso i razem podsmażyć. Po kilku minutach przełożyć do rondla, zalać białym winem i śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Dusić, aż sos zacznie gęstnieć.
Pomidorki umyć, podzielić na połówki. Bób podsmażyć, dodać pomidorki. Po kilku minutach dodać do mięsa, wszystko razem zagotować, skosztować i ewentualnie doprawić. Potrawkę udekorować natką pietruszki, najlepiej podawać z ryżem.
Składniki na 3-4 porcje: 80 dag bobu, 4 łyżki masła, 5 dag kaszy manny, 3 jajka, 1-2 ząbki czosnku lub 2 łyżki chrzanu, tłuszcz i bułka tarta do wysypania foremek, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól, cukier, biały pieprz.
Bób umyć i ugotować w dużej ilości osolonej wody. Kiedy będzie miękki, odcedzić, przelać zimną wodą i obrać. Następnie zmiksować z czosnkiem (lub chrzanem) i tymiankiem.
Masło ucierać, wbijając po jednym żółtku, dodać purée z bobu, dosypać kaszę mannę, wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Foremki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z bobem. Foremki napełniać masą, wstawić do dużej brytfanny wypełnionej wrzątkiem. Przykryć, wstawić do piekarnika, piec w kąpieli wodnej ok. 40 minut w temp. 200°C.