Reklama

Bób pasteryzowany

Pasteryzowany bób można podawać do sałatek lub do obiadu. Choć to zapomniany przepis, warto spróbować, tak dla odmiany.

Składniki

  • 1 i 1/2 kg bobu

Składniki na zalewę

  • 1 i 1/2 l wody
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Przygotuj zalewę - wodę zagotuj z solą i cukrem. W osobnym garnku zagotuj wodę, włóż bób i parz go przez 2 minuty. Odcedź i nakładaj do wyparzonych słoików - do 3/4 ich objętości. Zalej przygotowaną zalewą i zakręć dokładnie słoiki.

Pasteryzuj w piekarniku 3-krotnie po 15 minut w 24-godzinnych odstępach. To trochę kłopotliwe, ale w ten sposób masz gwarancję, że przetwory się nie zepsują i zachowasz je na dłużej.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy