Reklama

​Bobotie

Jednym z dań popularnych w Republice Południowej Afryki jest bobotie. Użyte w nim przyprawy zachowują harmonię, co czyni je naprawdę pysznym. Jest przy tym łatwe do wykonania.

Składniki 4 porcje:

1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku
1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
6 żółtek
0,5 l mleka
1 łyżka curry
2 łyżki rodzynków
3 liście laurowe
olej rzepakowy
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę i marchew podsmaż na patelni na oleju rzepakowym. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw curry i dodaj rodzynki. Dorzuć mielone mięso wołowe i liście laurowe. Podsmażaj wszystko 8 minut i dopraw solą oraz pieprzem.

Reklama

2.  Przygotowane mięso przełóż do brytfanki. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko i żółtka, tak by uzyskać jednolitą konsystencję. Zalej przygotowane mięso i piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Joseph Seeletso

Przepis pochodzi z książki "Gotuj jak TOP CHEF"

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy