Bobotie
Jednym z dań popularnych w Republice Południowej Afryki jest bobotie. Użyte w nim przyprawy zachowują harmonię, co czyni je naprawdę pysznym. Jest przy tym łatwe do wykonania.
Składniki 4 porcje:
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku
1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
6 żółtek
0,5 l mleka
1 łyżka curry
2 łyżki rodzynków
3 liście laurowe
olej rzepakowy
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę i marchew podsmaż na patelni na oleju rzepakowym. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw curry i dodaj rodzynki. Dorzuć mielone mięso wołowe i liście laurowe. Podsmażaj wszystko 8 minut i dopraw solą oraz pieprzem.
2. Przygotowane mięso przełóż do brytfanki. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko i żółtka, tak by uzyskać jednolitą konsystencję. Zalej przygotowane mięso i piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Joseph Seeletso
Przepis pochodzi z książki "Gotuj jak TOP CHEF"