Bobotie
Jednym z dań popularnych w Republice Południowej Afryki jest bobotie. Użyte w nim przyprawy zachowują harmonię, co czyni je naprawdę pysznym. Jest przy tym łatwe do wykonania.

Składniki 4 porcje: 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 6 żółtek 0,5 l mleka 1 łyżka curry 2 łyżki rodzynków 3 liście laurowe olej rzepakowy sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę i marchew podsmaż na patelni na oleju rzepakowym. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, dopraw curry i dodaj rodzynki. Dorzuć mielone mięso wołowe i liście laurowe. Podsmażaj wszystko 8 minut i dopraw solą oraz pieprzem.
2. Przygotowane mięso przełóż do brytfanki. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko i żółtka, tak by uzyskać jednolitą konsystencję. Zalej przygotowane mięso i piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Joseph Seeletso
Przepis pochodzi z książki "Gotuj jak TOP CHEF"