Boeuf Stroganoff

Składniki
na 7 porcji:
- 2 szklanki bulionu
- 80 dag polędwicy wołowej
- 1 szklanka śmietany
- olej
- 1/3 szklanki sherry
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- 25 dag pieczarek
- listek laurowy
- pieprz
- zielona papryka
- 2 łyżki musztardy
- sól
- 100 ml koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu worcester
- tymianek
- 2- 3 łodygi selera naciowego
7 i wiecej osób
Przygotowanie:
Mięso pokroić w paseczki, cebulę w talarki, pieczarki na ćwiartki, paprykę w paski, a łodygi selera w cienkie plastry. Na oleju podsmażyć mięso i cebulę, oprószyć mąką, zasmażyć, przełożyć do rondla.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki. Zalać bulionem, zagotować, przełożyć do mięsa. Dodać przyprawy, sherry, koncentrat pomidorowy, musztardę i sos worcester. Dusić 40 minut. Dodać pokrojone-go selera i paprykę, dusić jeszcze 40 minut. Wymieszać ze śmietaną i zagrzać.
Zobacz także: