Reklama

Bolognese na ostro

Sycący obiad.

Składniki

  • paczka makaronu tagliatelle
  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 pomidory
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • szklanka przecieru pomidorowego

Do gotującej się wody wlej 2 łyżki oliwy i wsyp sól. Ugotuj makaron al dente.

Na oliwie podsmaż mięso. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmaż.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz je ze skóry i drobno pokrój. Wrzuć do mięsa i podsmaż. Wlej przecier, wsyp zioła prowansalskie, sól, pieprz i chili do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Następnie duś pod przykryciem na małym ogniu przez minimum 20 minut i dopraw do smaku.

Do sosu wrzuć ugotowany makaron, połącz i podawaj.

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy