Bremer Klaben
Bremer Klaben na pierwszy rzut oka przypomina chleb, ale to maślane ciasto jest pełne rodzynek. Pochodzi z Bremy.
Składniki:
500 g mąki
60 g drożdży
1/8 l mleka
50 g cukru
350 g rodzynek
250 g miękkiego masła
Pół łyżeczki soli
Skórka starta z 1 cytryny
Pół łyżeczki kardamonu
60 g tartych migdałów
60 g tartej skórki cytrynowej
1 łyżka cukru pudru
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie. Do mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać. Dodać do mąki, wymieszać, odstawić na 30 minut. Do ciasta dodać masło w płatkach i pozostały cukier. Dodać sól, skórkę z cytryny i kardamon, wyrabiać za pomocą robota kuchennego. Dodać migdały, rodzynki i kandyzowana skórkę. Odstawić na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Z ciasta uformować bochenek, ułożyć na wyłożonej papierem blasze i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 15 minut. Piec w 225 st. Przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temp do 200 st. C i piec kolejne 45-50 minut (można przykryć). Oprószyć cukrem pudrem.