Reklama

Bremer Klaben

Bremer Klaben na pierwszy rzut oka przypomina chleb, ale to maślane ciasto jest pełne rodzynek. Pochodzi z Bremy.

Składniki:

500 g mąki

60 g drożdży

1/8 l mleka

50 g cukru

350 g rodzynek

250 g miękkiego masła

Pół łyżeczki soli

Skórka starta z 1 cytryny

Pół łyżeczki kardamonu

60 g tartych migdałów

60 g tartej skórki cytrynowej

1 łyżka cukru pudru

Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie. Do mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać. Dodać do mąki, wymieszać, odstawić na 30 minut. Do ciasta dodać masło w płatkach i pozostały cukier. Dodać sól, skórkę z cytryny i kardamon, wyrabiać za pomocą robota kuchennego. Dodać migdały, rodzynki i kandyzowana skórkę. Odstawić na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Z ciasta uformować bochenek, ułożyć na wyłożonej papierem blasze i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 15 minut. Piec w 225 st. Przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temp do 200 st. C i piec kolejne 45-50 minut (można przykryć). Oprószyć cukrem pudrem.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy