Brownie bezglutenowe
Wyśmienite ciasto czekoladowe bez użycia mąki z przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki
- 1 duże awokado
- 1 banan
- 3 jajka
- 60 g mąki kokosowej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szklanki syropu z agawy lub klonowego
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
do dekoracji
- czekolada gorzka
- pistacje
Przepis pochodzi z 318. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Z awokado wyjąć pestkę, miąższ wydrążyć i przełożyć do miski. Dodać banana i zmiksować. Wybić jajka i ponownie zmiksować. Dodać mąkę kokosową, kakao i sodę. Wlać syrop z agawy. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Posolić i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do żaroodpornej foremki (20 cm x 20 cm). Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu udekorować roztopioną czekoladą oraz pistacjami.