Reklama

Brownie z jagodami

W lipcu warto postawić na desery pełne owoców. Połączenie czekolady i jagód będzie rozpływać się w ustach.

Składniki na brownie

  • 30 dag gorzkiej czekolady, min. 70 proc.
  • 20 dag masła
  • 3 jajka
  • 25 dag drobnego cukru
  • 15 dag mąki
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • masło do formy

Składniki na krem

  • 25 dag mascarpone
  • 60 ml słodkiej śmietanki 30-36 proc.
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Składniki na frużelinę

  • 25 dag jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

1. Masło roztopić w niedużym rondlu, dodać 20 dag posiekanej czekolady, wymieszać, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawać na przemian masę czekoladową i przesianą mąkę. 

2. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 21x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta oprószyć resztą posiekanej czekolady. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 35 minut, wystudzić. 

3. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone i cukru pudru, na koniec wlać sok, schłodzić. 

4. Żelatynę zalać 2 łyżkami wrzątku, odstawić do napęcznienia. Umyte owoce przełożyć do rondla, oprószyć cukrem, odstawić na 30 min. Gdy jagody puszczą sok, podgrzać, wlać sok cytrynowy, oprószyć mąką, mieszać do zgęstnienia. Na koniec połączyć z żelatyną. 

5. Na brownie rozłożyć krem śmietankowy i frużelinę. 

Zobacz także:

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy