Brownie z jagodami
W lipcu warto postawić na desery pełne owoców. Połączenie czekolady i jagód będzie rozpływać się w ustach.
Sposób przygotowania:
1. Masło roztopić w niedużym rondlu, dodać 20 dag posiekanej czekolady, wymieszać, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym. Nie przerywając ucierania, dodawać na przemian masę czekoladową i przesianą mąkę.
2. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 21x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta oprószyć resztą posiekanej czekolady. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 35 minut, wystudzić.
3. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone i cukru pudru, na koniec wlać sok, schłodzić.
4. Żelatynę zalać 2 łyżkami wrzątku, odstawić do napęcznienia. Umyte owoce przełożyć do rondla, oprószyć cukrem, odstawić na 30 min. Gdy jagody puszczą sok, podgrzać, wlać sok cytrynowy, oprószyć mąką, mieszać do zgęstnienia. Na koniec połączyć z żelatyną.
5. Na brownie rozłożyć krem śmietankowy i frużelinę.
Zobacz także: