Reklama

Brownie z serem i musem

Składniki

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki kakao
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 240 g margaryny lub masła

Składniki dodatkowe

  • 180 g jagód
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 230 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • ¼ szklanki jogurtu typu greckiego
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki cukru

Przygotowanie:

Do rondelka włóż umyte jagody, dodaj cukier puder oraz ¼ szklanki wody. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Wystudź. Do przesianej mąki wsyp kakao, wymieszaj. Margarynę lub masło roztop.

Do wystudzonego tłuszczu dodaj jajka, cukier oraz cukier wanilinowy, zmiksuj. Następnie wsyp suche składniki, zmiksuj na jednolitą masę. Kwadratową blaszkę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką.

Do miski włóż twaróg, dodaj jogurt, jajko oraz cukier. Zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły. Masę serową przelej na ciasto czekoladowe. Na wierzchu wyłóż łyżeczką mus jagodowy. Widelcem lub wykałaczką zrób delikatnie esy-floresy. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wystudź w uchylonym piekarniku a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy