Brownie ze słonym karmelem
Znakomity przepis na rozpływające się w ustach brownie w karmelowej polewie.
Składniki
na brownie
- 200 g masła
- 280 g gorzkiej czekolady
- 100 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
na słony karmel
- szklanka cukru
- 30 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Masło roztop w rondelku. Dodaj połamaną gorzką czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw, ostudź.
2. Jajka ubij z dodatkiem soli, cukru białego i waniliowego. Dosyp mąkę, całość wymieszaj rózgą kuchenną. Na koniec połącz z przestudzonym sosem czekoladowym.
3. Foremkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wyrównaj wierzch i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 25 minut.
4. Do rondelka wsyp cukier i dolej 3 łyżki wody. Wymieszaj i wstaw na dość duży ogień. Gdy zacznie bulgotać, wlej cienkim strumieniem śmietankę, po czym dodaj masło i sól. Mieszaj, aż uzyskasz kremowy karmel. Wtedy rozlej go na cieście. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi.
Zobacz także: