Reklama

Brownie ze słonym karmelem

Znakomity przepis na rozpływające się w ustach brownie w karmelowej polewie.

Składniki na brownie

  • 200 g masła
  • 280 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Składniki na słony karmel

  • szklanka cukru
  • 30 g masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Masło roztop w rondelku. Dodaj połamaną gorzką czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw, ostudź.

2. Jajka ubij z dodatkiem soli, cukru białego i waniliowego. Dosyp mąkę, całość wymieszaj rózgą kuchenną. Na koniec połącz z przestudzonym sosem czekoladowym. 

3. Foremkę o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wyrównaj wierzch i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 25 minut. 

4. Do rondelka wsyp cukier i dolej 3 łyżki wody. Wymieszaj i wstaw na dość duży ogień. Gdy zacznie bulgotać, wlej cienkim strumieniem śmietankę, po czym dodaj masło i sól. Mieszaj, aż uzyskasz kremowy karmel. Wtedy rozlej go na cieście. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy