Reklama

Brukselka orientalna

Brukselka ma wiele wartości odżywczych i jest bardzo pożywna.

Składniki

  • 700 g brukselki
  • 250 g pieczarek
  • łyżka mąki
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki pasty zielonej curry
  • pieprz, sól, cukier
  • 1/3 pęczka świeżej kolendry
  • sok z połowy limonki
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Brukselkę oczyszczamy, płuczemy, zalewamy wrzącą osoloną wodą z cukrem, gotujemy do miękkości i odcedzamy. 

2. Oczyszczone pieczarki kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy trzy łyżki oleju i podsmażamy pieczarki. Dodajemy brukselkę, śmietanę, doprawiamy pieprzem, curry, solą, sokiem z limonki, mieszamy. Chwilę dusimy. Umytą i osuszoną kolendrę siekamy i posypujemy nią danie. Podajemy z tostami z masłem. 

Zobacz także:

Rewia
Dowiedz się więcej na temat: brukselka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy