Bruschetta

Domowa bruschetta sprawdzi się idealnie jako przystawka na kolacji ze znajomymi, a także jako dodatek do śniadania.

Przeciery, pomidory z puszki i suszone dodadzą smaku wielu potrawom
Przeciery, pomidory z puszki i suszone dodadzą smaku wielu potrawom123RF/PICSEL

Składniki

  • bagietka lub ciabatta
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • szalotka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Przedtem usuń gniazda nasienne.

2. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, posiekaj bazylię i dodaj do pomidorów. Przypraw solą i pieprzem, polej łyżką oliwy i wymieszaj.

3. Bułkę pokrój i zrumień na suchej patelni lub w piekarniku. Nałóż pomidory na ciepłe kromki i udekoruj listkami bazylii. Możesz posypać pokruszoną fetą.

Zobacz także:

Bruschetta z pestoStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?