Bruschetta z pastą z suszonych pomidorów
Idealnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska.
Składniki
- 10-12 suszonych pomidorów w oleju (1/2 słoiczka)
- 5 zielonych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka zalewy olejowej z pomidorów
- 1 bagietka
- 1 pomidor
- 1 kulka mozzarelli
- suszone oregano i bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obierz. Suszone pomidory pokrój w kawałki. Zblenduj je z czosnkiem, oliwkami i łyżką zalewy. Bagietkę pokrój w kromki o grubości ok. 1 cm. Rozsmaruj na nich pastę z suszonych pomidorów.
2. Pomidor pokrój w drobną kostkę. Mozzarellę rozerwij w palcach na kawałeczki. Na kromkach rozłóż pomidory i ser. Oprósz pieprzem, solą, oregano i bazylią. Zapiekaj ok. 5 minut w 180°C. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Zobacz także: