Bruschetta z pastą z suszonych pomidorów

Idealnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska.

Bruschetta z mozzarellą i pastą z pomidorów
Bruschetta z mozzarellą i pastą z pomidorów123RF/PICSEL

Składniki

  • 10-12 suszonych pomidorów w oleju (1/2 słoiczka)
  • 5 zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka zalewy olejowej z pomidorów
  • 1 bagietka
  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • suszone oregano i bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obierz. Suszone pomidory pokrój w kawałki. Zblenduj je z czosnkiem, oliwkami i łyżką zalewy. Bagietkę pokrój w kromki o grubości ok. 1 cm. Rozsmaruj na nich pastę z suszonych pomidorów.

2. Pomidor pokrój w drobną kostkę. Mozzarellę rozerwij w palcach na kawałeczki. Na kromkach rozłóż pomidory i ser. Oprósz pieprzem, solą, oregano i bazylią. Zapiekaj ok. 5 minut w 180°C. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.

Zobacz także:

Bruschetta z pestoStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas