Bruschetta z pomidorami i bazylią
Lasagne, pizza czy spaghetti to tylko kilka dań pochodzących z włoskiej kuchni. We Włoszech znana jest również bruschetta, która podaje się z pomidorami i bazylią. Serwowana jest jako przystawka przed głównym daniem.
Danie jest proste w przygotowaniu, szybkie i bardzo smaczne. Idealnie również sprawdzi się w formie śniadania lub kolacji. Dodatki można modyfikować według władnych upodobań.
Przygotowanie:
Ciabattę kroimy pod kątem na cienkie kromki. Czosnek obieramy i jednym ząbkiem nacieramy pieczywo i polewamy oliwą z oliwek.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół) i czekamy ok. 6 minut.
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną cebulę, sól, pieprz, bazylie, łyżkę oliwy i wszystko mieszamy.
Całość układamy na przygotowanych wcześniej grzankach.
Zobacz także: