Brzoskwiniowo-serowe babeczki
Dzwoni telefon, goście będą za pół godziny, co robić? Właśnie brzoskwiniowo-serowe babeczki. Odpowiednio podane i udekorowane niewątpliwie wzbudzą zachwyt, a ich dodatkowym atutem jest to, że są proste i szybkie w przygotowaniu.
Sposób przygotowania:
Dwa listki żelatyny rozpuszczamy w zimnej wodzie, a następnie w kąpieli wodnej, studzimy. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy. 3/4 przekładamy do miski i miksujemy razem z sokiem z cytryny na gładki mus. Dodajemy żelatynę, mieszamy.
Cztery filiżanki płuczemy zimną wodą, do każdej przekładamy na dno porcję musu i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Pozostałe brzoskwinie drobno kroimy.
Dwa listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, miksujemy. Stopniowo łączymy z jogurtem, pokrojonymi drobno brzoskwiniami i żelatyną, delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły.
Powstały mus wykładamy do filiżanek i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Deser przekładamy ostrożnie z filiżanek na talerzyki i podajemy dobrze schłodzony.
Zobacz także: