Buchty drożdżowe gotowane na parze
Sporządzić rozczyn z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i całego cukru. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Naczynie z rozczynem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, po czym wraz z jajkami i żółtkami dodawać ją do wyrośniętego rozczynu. Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką lub ręką tak długo, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia, dodać letnie rozpuszczone masło i sól, następnie dalej wyrabiać. Po dokładnym wyrobieniu wyrównać powierzchnię ciasta, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, formować okrągłe buchty, zbliżone wielkością do pączków. Buchty układać na stolnicy oprószonej mąką i ponownie pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy urosną, gotować je na parze w szerokim garnku z wrzącą wodą. Górną krawędź garnka należy nakryć płócienną ściereczką i obwiązać sznurkiem. Kiedy woda zacznie wrzeć, nałożyć na ściereczkę kluski i nakryć metalową miską lub drugim garnkiem, dopasowanym wielkością do garnka z wodą. Buchty gotować na parze 12-15 minut, po ugotowaniu pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Jagody w lekkim syropie miodowym
Miód spadziowy podgrzać, do gorącego miodu dodać jagody, całość lekko przesmażyć przez 2-3 minuty.
Sposób wykonania
Z listków młodej botwiny wykroić malutkie kółeczka na wzór listków jagód. Zimne kluski przekroić poprzecznie na trzy plastry, następnie obsmażyć je z obu stron na rozgrzanym maśle.
Sposób podania
Przełożyć plastry wcześniej przygotowanymi jagodami, udekorować listkami młodej botwiny i małymi kawałkami plastra miodu. Całość wędzić dymem wiśniowym pod szklanym kloszem.
Janusz Profus