Bufet szaleństw
Podczas karnawałowych imprez najlepiej sprawdza się bufet. Na odświętnie udekorowanym stole powinny znaleźć się lekkie przekąski, na jeden kęs.
Przyjęcia na stojąco, z zastawionym bufetem, nazywane są stołem szwedzkim. Ich wynalazek jest przypisywany... Janowi Zamoyskiemu. Kiedy w 1656 r. król szwedzki wprosił się do kanclerza na ucztę, ten przyjął go suto zastawionym stołem, ale bez krzeseł. I stąd wziął się bufet szwedzki, który zawojował cały świat.
Na karnawałowym stole ustaw maleńkie kanapki, koreczki, szaszłyki, sałatki i warzywa z sosami. Podaj też ciasteczka, słodką sałatkę lub świeże owoce. Nie zapomnij o napojach - zarówno zimnych (woda, sok), jak i ciepłych (herbata z goździkami, kawa z dodatkiem cynamonu i kardamonu).
Składniki (20 roladek)
- 1 mała cebula
- 1 papryka chili
- 200 g mięsa mielonego
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- szczypta papryki
- sól do smaku
- 200 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
- gruba sól i kminek do posypania
- ok. 12 oliwek do przybrania
Przygotowanie
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Chili opłucz i drobno posiekaj. Do mielonego mięsa dodaj cebulę, chili, orzeszki pinii i bazylię. Dopraw solą i papryką. Wymieszaj. Ciasto francuskie rozwałkuj tak, aby miało ok. 2,5 mm grubości i 20 cm długości. Na środek ciasta nałóż mięso i zwiń w ciasny rulon. Roztrzep jajko i posmaruj nim rulon. Osyp grubą solą i kminkiem. Włóż na 15 min do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Ostudzony rulon pokrój na ok. 2 cm ruloniki. Każdy ozdób oliwką.
Czas przygotowania: 50 minut 95 kcal/1 rulonik
Składniki (20 koreczków)
- 220 g mąki pszennej
- 120 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 120 ml oleju
- 10 pomidorków
- 250 g sera żółtego
- 15 zielonych oliwek
- 15 anchois
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj jajka, mleko i olej. Wyrób ciasto i piecz ok. 20 min w temp. 180 st. C. Ciasto ostudź i przetnij na pół. Posmaruj sosem pomidorowym, złóż i potnij na małe kawałki. Pomidory umyj, osusz i przekrój na pół. Żółty ser pokrój w kostkę. Na ozdobną wykałaczkę nadziewaj kawałki ciasta, pomidor lub oliwki. Na część nałóż pokrojone anchois.
Czas przygotowania: 50 minut 190 kcal/1 porcja
Składniki (4 porcje)
- 150 g płatków migdałów
- 10 łyżek sezamu i lnu
- łyżeczka czerwonej papryki
- gałązki pietruszki, tymianku i bazylii
- 4 łyżki papryki l 300 g sera pleśniowego
- 100 g sera topionego
Przygotowanie
Płatki migdałów upraż na patelni bez oleju (ok. 2-3 min). Wymieszaj z papryką. Zioła opłucz i drobno posiekaj. Upraż sezam i nasiona lnu (ok. 1 min). Rozetrzyj ser pleśniowy, dodaj topiony i dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki o średnicy ok. 2 cm. Obtaczaj je w mieszankach. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Czas przygotowania: 30 minut 285 kcal/1 porcja
Składniki (10 porcji)
- 20 krakersów
- 5 babeczek
- 2 kromki ciemnego pieczywa
- 100 g masła
- 2 łyżki posiekanych ziół: pietruszka, szczypiorek, estragon
- 120 g białego sera
- 5 truskawek
- 1/2 żółtej papryki
- 5 czarnych oliwek
- 5 plastrów szynki parmeńskiej
- 4 krewetki
Przygotowanie
Każdą kromkę pieczywa pokrój na 4 kwadraty i posmaruj masłem. Biały ser rozetrzyj na gładką masę, część odłóż, a do reszty dodaj posiekane zioła i wymieszaj. Paprykę opłucz i wykrój ozdobne gwiazdki albo pokrój w paski. Truskawki pokrój w ćwiartki. Na odrobinie oliwy podsmaż krewetki (ok. 2 min). Trzy plasterki szynki parmeńskiej pokrój w małą kostkę i podsmaż. Na kromkach pieczywa ułóż paprykę. Na wierzch połóż podsmażoną krewetkę. Krakersy posmaruj dość grubo serem z ziołami. Nałóż łyżeczkę białego sera, utwórz piramidkę. Połóż ćwiartkę truskawki. Babeczki wypełnij podsmażoną szynką. Pokrój plastry szynki na paski. Zawiń w nie oliwki i połóż na babeczki. l Przekąski połóż na półmisku i udekoruj. Natychmiast podawaj. Czas przygotowania: 45 minut 120 kcal/1 porcja
Jog