Bułeczki makowe
Propozycja podania - są pyszne z lukrem.
Składniki
na ciasto
- 120 g mleka + 2 łyżki
- do malowania ciasta
- 12 g świeżych drożdży
- 35 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- typ 480 + do posypywania blatu
- szczypta soli
- 35 g miękkiego masła
- skórka otarta z cytryny
na masę
- 3 łyżki maku mielonego dwukrotnie
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 100 g mleka
dodatkowe
- 1 jajo
Przygotowanie:
Przygotuj średnią miskę, pędzelek, wałek i głęboką blachę (wyłóż ją papierem do pieczenia). Mleko podgrzej do temperatury ciała, rozpuść w nim drożdże i szczyptę cukru. Odstaw na 10 minut.
Mąkę przesiej do średniej miski, dodaj cukier, sól i rozpuszczone drożdże, zamieszaj, na koniec dodaj masło i skórkę z cytryny. Wyrabiaj ciasto na blacie do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (ok. 7 min). Umieść je w misce, przykryj ściereczką, zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W rondelku umieść wszystkie składniki na masę. Podgrzewaj je do momentu, aż się połączą i osiągną konsystencję gęstej owsianki. Wystudź.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Oprósz blat mąką, wyciągnij ciasto, delikatnie je rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Na całej powierzchni rozsmaruj masę (może być letnia, ale nie gorąca). Zwiń w rulon jak roladę makową. Potnij na kawałki o szerokości 3 cm, ułóż na blaszce do pieczenia w odstępie 3-4 cm, aby się nie zrosły w pieczeniu.
Odstaw na 10 minut. Jajo rozkłóć z 2 łyżkami mleka, pomaluj mieszanką drożdżówki, używając pędzelka.
Piecz około 25 minut.
Fragment książki Sabiny Francuz "Mąka i woda". Wydawnictwo Znak Koncept.
Zobacz także: