Reklama

Bułeczki makowe

Propozycja podania - są pyszne z lukrem.

Czas przyrządzenia: 15 min + 1,5 godz. + czas pieczenia - 25 min
Składniki dla: ok. 10 szt.

Składniki na ciasto

  • 120 g mleka + 2 łyżki
  • do malowania ciasta
  • 12 g świeżych drożdży
  • 35 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • typ 480 + do posypywania blatu
  • szczypta soli
  • 35 g miękkiego masła
  • skórka otarta z cytryny

Składniki na masę

  • 3 łyżki maku mielonego dwukrotnie
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 100 g mleka

Składniki dodatkowe

  • 1 jajo

Przygotowanie:

Przygotuj średnią miskę, pędzelek, wałek i  głęboką blachę (wyłóż ją papierem do pieczenia). Mleko podgrzej do temperatury ciała, rozpuść w nim drożdże i szczyptę cukru. Odstaw na 10 minut.

Mąkę przesiej do średniej miski, dodaj cukier, sól i rozpuszczone drożdże, zamieszaj, na koniec dodaj masło i skórkę z cytryny. Wyrabiaj ciasto na blacie do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (ok. 7 min). Umieść je w  misce, przykryj ściereczką, zostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

W rondelku umieść wszystkie składniki na masę. Podgrzewaj je do momentu, aż się połączą i osiągną konsystencję gęstej owsianki. Wystudź.

Reklama

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Oprósz blat mąką, wyciągnij ciasto, delikatnie je rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Na całej powierzchni rozsmaruj masę (może być letnia, ale nie gorąca). Zwiń w rulon jak roladę makową. Potnij na kawałki o szerokości 3 cm, ułóż na blaszce do pieczenia w odstępie 3-4 cm, aby się nie zrosły w pieczeniu.

Odstaw na 10 minut. Jajo rozkłóć z 2 łyżkami mleka, pomaluj mieszanką drożdżówki, używając pędzelka.

Piecz około 25 minut.

Fragment książki Sabiny Francuz "Mąka i woda". Wydawnictwo Znak Koncept.

Zobacz także:

Piotr Kraśko i jego żona Karolina mają ogromne problemy! Niepokojące wieści z Gałkowa!

Meghan Markle to zrobiła! Na stałe odcięła księcia Harry'ego od rodziny

Kopenhaga to najbezpieczniejsze miasto świata

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama