Bułeczki makowe

Bułeczki makowe, fot. Aleksandra Fruga
Bułeczki makowe, fot. Aleksandra Frugamateriały prasowe

Składniki

na ciasto

  • 120 g mleka + 2 łyżki
  • do malowania ciasta
  • 12 g świeżych drożdży
  • 35 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • typ 480 + do posypywania blatu
  • szczypta soli
  • 35 g miękkiego masła
  • skórka otarta z cytryny

na masę

  • 3 łyżki maku mielonego dwukrotnie
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 100 g mleka

dodatkowe

  • 1 jajo
ok. 10 szt.
Okładka książki "Mąka i woda"
Okładka książki "Mąka i woda"Styl.pl/materiały prasowe
„Ewa gotuje”: Bułeczki sodowe, czyli proziakiPolsatPolsat
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?