Ewa Wachowicz: Propozycje na świąteczny obiad

Po lewej stronie kobieta z blond włosami uśmiecha się i zawiesza ozdoby na choince, po prawej talerz z klarowną zupą z kluskami i ziołami podany na fioletowym talerzu.
Ewa Wachowicz poleca przepisy na bożonarodzeniowy obiadcanva66352Archiwum autora

Rosół z ziemniakami i wątróbką

Talerz z zupą zawierającą plasterki ziemniaka, kalafior, kawałki podrobów oraz świeżą natkę pietruszki, obok na desce znajduje się posiekana natka pietruszki i połowa podrobów, w tle leży łyżka na serwetce.
Rosół z wątróbką i ziemniakamiINTERIA.PL
  • 1 kg wołowiny z kością (np. goleń)
  • 50 g wątróbki cielęcej
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 2 cebule
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 goździk
  • 2 różyczki kalafiora
  • 1 kalarepa
  • 4 rzodkiewki
  • sól do smaku
  • ziemniaki
  • natka pietruszki

Zobacz również:

Pieczona kaczka z sosem grzybowym

Pieczony kurczak serwowany na dużym półmisku na podkładzie z kaszy gryczanej, ozdobiony ziołami oraz dekoracyjnymi papierowymi mankietami na końcach nóg.
Pieczona kaczka z sosem grzybowymINTERIA.PL
  • 1 kaczka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek suszony
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g prawdziwków suszonych (same kapelusze)
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 200 g kaszy gryczanej
  • wywar jarzynowy do gotowania kaszy
  • natka pietruszki
  • buraczki tarte

Wołowina po burgundzku

Duże kawałki duszonej wołowiny zanurzone w gęstym, ciemnym sosie, z dodatkiem pieczarek i całych małych cebulek, udekorowane świeżymi ziołami.
Wołowina po burgundzkuINTERIA.PL
  • 1½ kg polędwicy wołowej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • garść szalotek
  • garść małych pieczarek
  • Do podania:
  • bagietka

Na deser: gruszki z kozim serem

Dwie połówki gruszki, zapieczone z serem oraz pestkami, ułożone na czerwonym talerzu z dekoracyjnymi pociągnięciami ciemnej czekolady.
Gruszki z kozim seremINTERIA.PL
  • 4 połówki gruszek z syropu
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • garść żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek sera koziego
  • czekolada
Chorwacja jakiej nie znacie. Zimowe pływanie w Adriatyku. Dla zdrowia i tradycji© 2025 Associated Press