Ewa Wachowicz: Propozycje na świąteczny obiad
Świąteczny obiad to wyjątkowy moment, który łączy rodzinę przy stole i tworzy niezapomniane wspomnienia. To czas, gdy tradycja spotyka się z troską o wyjątkowy smak, a każdy detal ma znaczenie. Idealny posiłek powinien być jednocześnie smaczny, wykwintny i zachwycać swoją estetyką.

Rosół z ziemniakami i wątróbką

Jeśli chodzi o spotkania rodzinne, to zawsze sprawdza się rosół. Tym razem proponuję podać go nietypowo, bo z ziemniakami i wątróbką. Będzie zaskoczeniem dla wielu.
Składniki:
- 1 kg wołowiny z kością (np. goleń)
- 50 g wątróbki cielęcej
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ selera
- 2 cebule
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 goździk
- 2 różyczki kalafiora
- 1 kalarepa
- 4 rzodkiewki
- sól do smaku
Do podania:
- ziemniaki
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Mięso przełożyć do garnka, dodać marchewkę, pietruszkę i seler. Dorzucić cebule opalone nad ogniem lub mocno przypieczone na suchej patelni. Zalać zimną wodą. Przyprawić zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i goździkiem. Przykryć i zagotować. Następnie gotować na małym ogniu przez 2 ½ - 3 godziny.
Po tym czasie dodać kalafior, kalarepkę, rzodkiewkę i wątróbkę. Posolić do smaku i gotować pod przykryciem przez 20-30 minut.
Podawać z ziemniakami oraz wątróbką, rzodkiewką i kalafiorem z rosołu. Na talerzu posypać natką pietruszki.
Drugie danie też powinno być wykwintne. Poniżej dwie propozycje: pieczona kaczka z sosem grzybowym, podana z kaszą gryczaną, a druga to wołowina po burgundzku.
Pieczona kaczka z sosem grzybowym

Składniki:
- 1 kaczka
- sól
- pieprz
- majeranek suszony
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- 50 g prawdziwków suszonych (same kapelusze)
- 1 szklanka śmietany 30%
- 200 g kaszy gryczanej
- wywar jarzynowy do gotowania kaszy
- natka pietruszki
Do podania:
- buraczki tarte
Opis przygotowania:
Kaczkę przekroić wzdłuż na pół. Przyprawić solą i pieprzem - z każdej strony. Natrzeć majerankiem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie wyjąć, by mięso wróciło do temp. pokojowej. Dorzucić pokrojone w piórka cebule. W rondelku roztopić łyżkę masła, wymieszać miodem. Glazurą polać kaczkę. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piec przez 2 godziny. Co 30 minut podlewać wodą, w której moczyły się grzyby. Na ostatnie ½ godziny zdjąć pokrywkę.
Po upieczeniu mięso przełożyć na deskę i przykryć folią aluminiową. Namoczone grzyby pokroić w drobną kostkę i wrzucić do naczynia z sosem, który powstał podczas pieczenia. Wlać śmietanę. Wymieszać i gotować przez chwilę.
Kaszę ugotować w wywarze jarzynowym. W razie potrzeby posolić. Dodać łyżkę masła i garść posiekanej natki pietruszki. Wymieszać. Przełożyć na półmisek. Na środku ułożyć połówki kaczki (nóżki owinąć naciętym papierem, co ułatwi jedzenie).
Podawać z sosem i tartymi buraczkami.
Wołowina po burgundzku

Poniżej przepis na wołowinę po burgundzku.
Składniki:
- 1½ kg polędwicy wołowej
- 150 g boczku wędzonego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml czerwonego wina wytrawnego
- 250 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki brandy
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- kilka gałązek tymianku
- sól
- pieprz
- garść szalotek
- garść małych pieczarek
- Do podania:
- bagietka
Opis przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić w naczyniu żaroodpornym, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodać nieco oleju lub smalcu.
Do wytopionego boczku dorzucić pokrojone w plastry marchewki. Gdy się skarmelizują, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać, dodać pokrojony w kostkę por. Podsmażyć. Dorzucić posiekany czosnek, jeszcze raz wymieszać i dodać wołowinę, pokrojoną w dużą kostkę.
Gdy mięso się obsmaży z każdej strony, podlać winem. Dodać brandy i przecier pomidorowy. Przyprawić liściem laurowym i świeżym tymiankiem, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać. Zalać ciepłym bulionem. Przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika, rozgrzanego do 170 st. C.
Pół godziny przed końcem pieczenia wyjąć z piekarnika. Dorzucić szalotki i pieczarki, przykryć i ponownie wstawić do piekarnika.
Podawać z bagietką. Na talerzu można udekorować gałązką tymianku.
Na deser: gruszki z kozim serem

Na sam koniec równie wykwintny deser - gruszki z kozim serem. Co ciekawe, można je podać jako przystawkę jak i deser.
Składniki:
- 4 połówki gruszek z syropu
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
- garść żurawiny
- 1 łyżka miodu
- kawałek sera koziego
Dekoracja:
- czekolada
Opis przygotowania:
Połówki gruszek wydrążyć, uważając przy tym, by delikatne owoce się nie rozpadły.
Do miseczki wsypać prażone pestki dyni, prażone ziarna słonecznika oraz żurawinę. Dodać trochę miodu, wymieszać i nałożyć do gruszek. Na wierzchu ułożyć ser kozi.
Wstawić do piekarnika z funkcją grillowania, rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekać, aż ser się zezłoci.
Talerz udekorować roztopioną czekoladą. Ułożyć połówki gruszek i od razu podawać.
Świąteczny obiad to wyjątkowe wydarzenie, podczas którego przy wspólnym stole łączą się smak i atmosfera. Dzięki starannie dobranym daniom można stworzyć niezapomniane chwile, które na długo pozostaną w pamięci. Warto wybierać przepisy, które łączą tradycję z oryginalnością, aby świąteczne spotkania były nie tylko pyszne, ale i pełne wyjątkowego charakteru.









