Bułeczki śniadaniowe
Idealne do porannej kawy! Polecamy przepis na słodkie, puszyste bułeczki.

Składniki
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 75 g cukru pudru
- łyżka oleju
- 20 g drożdży
- jajko
- 75 g rodzynek
- 40 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- starta skórka z jednej pomarańczy
- łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Zagotowujemy mleko, a następnie rozpuszczamy w nim masło i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę wsypujemy do miski razem z solą, cukrem pudrem i pokruszonymi drożdżami. Robimy wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko, olej i roztrzepane jajko. Wyrabiamy kilka minut, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut.
2. Dodajemy rodzynki, cynamon, skórkę z pomarańczy i chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 15 części i formujemy bułeczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Pieczemy w 200°C ok. 20 minut.
Zobacz także: