Reklama

Reklama

Bułeczki śniadaniowe

Idealne do porannej kawy! Polecamy przepis na słodkie, puszyste bułeczki.

Składniki

  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 75 g cukru pudru
  • łyżka oleju
  • 20 g drożdży
  • jajko
  • 75 g rodzynek
  • 40 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Zagotowujemy mleko, a następnie rozpuszczamy w nim masło i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę wsypujemy do miski razem z solą, cukrem pudrem i pokruszonymi drożdżami. Robimy wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko, olej i roztrzepane jajko. Wyrabiamy kilka minut, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut. 

2. Dodajemy rodzynki, cynamon, skórkę z pomarańczy i chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 15 części i formujemy bułeczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Pieczemy w 200°C ok. 20 minut.

Reklama

Zobacz także:

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje