Bułgarska kawarma
Różnorodne, bogate w warzywa i aromatyczne przyprawy. Te dania każdemu przypadną do gustu.
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstaw na ok. 30 min. Cebulę pokrój w piórka. Paprykę i marchewki pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plastry.
2. Mięso oprósz mąką. Obsmaż na rumiano na 3-4 łyżkach oleju. Przełóż do glinianego lub żaroodpornego naczynia. Na patelnię z tłuszczem wrzuć cebulę. Smaż 2-3 min. Następnie dodaj warzywa. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną. Dodaj koncentrat, przeciśnięty czosnek, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz 1 łyżeczkę czubrycy, wymieszaj. Wlej wino i duś, aż odparuje. Wlej bulion. Podgrzewaj ok. 5 min. Dopraw do smaku. Przełóż do naczynia. Piecz 30-40 min w temperaturze 180°C. Na 2 min przed końcem pieczenia wbij jajka.
Zobacz także: