Reklama

Bułgarska kawarma

Różnorodne, bogate w warzywa i aromatyczne przyprawy. Te dania każdemu przypadną do gustu.

Składniki

  • 800 g mięsa wieprzowego
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 strąk żółtej papryki
  • 2 marchewki
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • olej
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • czubryca
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstaw na ok. 30 min. Cebulę pokrój w piórka. Paprykę i marchewki pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plastry. 

2. Mięso oprósz mąką. Obsmaż na rumiano na 3-4 łyżkach oleju. Przełóż do glinianego lub żaroodpornego naczynia. Na patelnię z tłuszczem wrzuć cebulę. Smaż 2-3 min. Następnie dodaj warzywa. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną. Dodaj koncentrat, przeciśnięty czosnek, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz 1 łyżeczkę czubrycy, wymieszaj. Wlej wino i duś, aż odparuje. Wlej bulion. Podgrzewaj ok. 5 min. Dopraw do smaku. Przełóż do naczynia. Piecz 30-40 min w temperaturze 180°C. Na 2 min przed końcem pieczenia wbij jajka. 

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy