Reklama

Reklama

Bulion po magnacku podany w filiżankach

Wyśmienity, magnacki bulion podawany w filiżankach, z żółtkiem. Co za luksus!

Składniki

  • 1 kura
  • ½ kg wołowiny na rosół lub gicz cielęca
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sól
  • kwiat muszkatołowy
  • szafran
  • gałązka lubczyku

Składniki do podania

  • żółtka (po 1 na filiżankę)
  • kilka plasterków limonki
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

Przepis pochodzi z 341. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dorzucić warzywa (wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub w piekarniku, ew. opalić palnikiem). Zalać zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, goździkiem i gwiazdką anyżu. Posolić, przykryć i zagotować. Następnie gotować przez minimum godzinę.

Przyprawić kwiatem muszkatu, szafranem i lubczykiem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut.

Bulion przecedzić. Nalać do filiżanek. Podawać z cząstką limonki i surowym żółtkiem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, udekorować natką pietruszki.

Reklama

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy