Bulion po magnacku podany w filiżankach
Wyśmienity, magnacki bulion podawany w filiżankach, z żółtkiem. Co za luksus!
Składniki
- 1 kura
- ½ kg wołowiny na rosół lub gicz cielęca
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 goździk
- 1 gwiazdka anyżu
- sól
- kwiat muszkatołowy
- szafran
- gałązka lubczyku
do podania
- żółtka (po 1 na filiżankę)
- kilka plasterków limonki
- świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki
Przepis pochodzi z 341. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dorzucić warzywa (wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub w piekarniku, ew. opalić palnikiem). Zalać zimną wodą. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim, goździkiem i gwiazdką anyżu. Posolić, przykryć i zagotować. Następnie gotować przez minimum godzinę.
Przyprawić kwiatem muszkatu, szafranem i lubczykiem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut.
Bulion przecedzić. Nalać do filiżanek. Podawać z cząstką limonki i surowym żółtkiem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem, udekorować natką pietruszki.