Buraczane kostki z czekoladą
To ciasto idealne dla osób dbających o linię. O właściwościach buraków można mówić wiele. Z pewnością idealnie wpływają na nasz układ krążenia i układ odpornościowy. To zdrowe warzywne ciasto, które ma szansę na stałe zagościć w twoim domu. Tym bardziej, że jest proste i tanie w przygotowaniu.
Sposób przygotowania:
Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź. l Jajka ubij z cukrem, dolewając olej. Połącz z olejkiem waniliowym, przesianą mąką, sodą i proszkiem do pieczenia.
Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij. Dodaj do ciasta wraz z roztopioną czekoladą. Wymieszaj.
Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli ciasto mocno się rumieni od góry, przykryj je papierem do pieczenia.
Po 10 minutach wyjmij ciasto z formy i ostudź na kratce.
Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Zmiksuj z cukrem i śmietaną. Rozsmaruj na cieście.
Kostki będę mniej kaloryczne, a równie pyszne, gdy zrezygnujesz z polewy.
Zobacz także: