Buraczane naleśniki nadziewane twarożkiem i soczewicą
Takie naleśniki to niewątpliwie rzadkość. Są niezwykle oryginalne, a co najciekawsze: kolorowe! I to wcale nie z powodu dodanego kakao.
Sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj mleko, sok z buraków, szczyptę soli i jajko. Zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na ok. 30 minut.
Natkę pietruszki i szczypiorek posiekaj i zmiksuj z twarożkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czosnek obierz, posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj. Soczewicę odcedź na sitku.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę z czosnkiem. Dołóż soczewicę. Zalej 400 ml wody. Poczekaj, aż całość zawrze, wtedy zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10 minut. Dodaj starty na tarce imbir.
Szpinak opłucz, osusz. Pomidorki koktajlowe umyj, wytrzyj, pokrój na połówki. Soczewicę wymieszaj z koncentratem pomidorowym, szpinakiem oraz pomidorkami. Przypraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą oraz kuminem. Chwilę razem pogotuj.
Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj ją cienko olejem. Kolejno wylewaj porcje buraczanego ciasta. Równomiernie je rozprowadź po całej patelni. Smaż cienkie naleśniki (powinno wyjść 8 placków) - z obu stron.
Naleśniki posmaruj twarożkiem z natką pietruszki i szczypiorkiem, a na to wyłóż nadzienie z soczewicy. Zwiń w rulon. Udekoruj listkami kolendry
Zobacz także: