Burgery jaglano-buraczane
Domowy burger w wersji wegetariańskiej to idealny pomysł na zdrowy lunch. Wypróbuj ten prosty przepis i ciesz się obłędnym smakiem!
Sposób przygotowania:
1. Buraka dobrze wyszoruj. Zawiń go w folię aluminiową. Piecz 90 minut w 190°C. Kaszę jaglaną ugotuj tak, aby się lekko rozklejała. Upieczonego do miękkości buraka obierz ze skórki i wystudź. Pokrój na kawałki. Zmiksuj. Wymieszaj z kaszą. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Awokado rozetnij. Wydrąż miąższ. Pokrój go w plastry i skrop sokiem z cytryny. Jogurt wymieszaj z musztardą. Dopraw na pikantnie curry. Bułki rozetnij. Przełóż sałatą, awokado, cebulą i uformowaną w kotlet masą jaglano-buraczaną. Burgery podawaj z dipem jogurtowym.
Zobacz także: