Burgery wołowe z serem, ogórkiem, cebulą i chrupiącymi frytkami
Burger z frytkami? Domowy będzie o niebo lepszy od kupnego!
Składniki
- 4 bułki
- 4 plastry sera topionego
- 1 ogórek kiszony
- 4 liście sałaty
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka keczupu
na burgery
- 30 dag mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 1/2 łyżki musztardy
- 3 łyżki oleju
na frytki
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki oleju do smażenia
- sól
Sposób przygotowania:
1. Cebulę posiekać i dodać do mięsa razem z musztardą. Dokładnie wymieszać i przygotować 4 kotlety. Odłożyć na 20 minut do lodówki. Rozgrzać olej na patelni, smażyć burgery po 3 minuty z każdej strony. Na wierzch każdego położyć plaster sera, trzymać pod przykryciem.
2. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie słupki. Następnie przełożyć na suchą ściereczkę albo ręcznik kuchenny, osuszyć z wody. Do głębokiego rondla wlać olej, rozgrzać, wrzucać partiami frytki. Smażyć, przewracając na złoty kolor. Solić po zdjęciu z patelni.
3. Ogórek pokroić w plasterki. Sałatę opłukać, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, podzielić na pierścienie. Bułki rozciąć na połowę. Dolną część posmarować majonezem. Następnie nakładać: liść sałaty, pierścienie cebuli, burger z serem, plastry ogórków, przykryć górną częścią bułki. Podawać z frytkami i keczupem.
Zobacz także: