Butter chicken, czyli klasyka hinduskiej kuchni
Czas na coś naprawdę rozgrzewającego! Polecamy przepis na klasyczne danie kuchni indyjskiej, czyli butter chicken.
Składniki
- 450 g / podwójna pierś filetu z kurczaka
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 4 łyżki przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki suszonej kurkumy
- łyżeczka kuminu
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy
- 2 łyżki masła
- cytryna
- 8 łyżek jogurtu
- 200 g ugotowanego ryżu jaśminowego
- sól, pieprz do smaku
- kolendra
- 300 g passaty pomidorowej
- 200 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 100 g śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Pokrojonego w kostkę kurczaka wkładamy do miski. Dodajemy do niego posiekany imbir, czosnek, 2 łyżki garam masali, sok z cytryny, pół łyżeczki soli, pieprz oraz jogurt. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Na rozgrzanej patelni z masłem smażymy na złoty kolor cebulę. Dodajemy pozostałe przyprawy i wcześniej zamarynowanego kurczaka. Następnie wlewamy passatę pomidorową, bulion warzywny, masło orzechowe, mieszamy. Całość dusimy około 7 minut. W głębokim talerzu układamy ryż, polewamy sosem z kurczakiem i dekorujemy listkami kolendry. Smacznego!