Składniki na 2 porcje: 2 serki camembert, 5 dag żółtego sera, 1 pęczek natki pietruszki, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 1/2 szklanki oleju do smażenia, żurawina ze słoika, sól, mielona słodka papryka, czerwony pieprz.
Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać bardzo drobno. Dodać utłuczony czerwony pieprz, wymieszać z żółtym serem, doprawić solą i papryką. Serki camembert przekroić w poprzek.
Połówki serków przełożyć nadzieniem z natki, czerwonego pieprzu i żółtego sera. Złożyć z powrotem, docisnąć starannie, żeby się porządnie skleiły.
Jajko rozmącić, bułkę tartą wysypać na talerz. Serki zanurzać ostrożnie najpierw w jajku, potem w bułce. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, podawać gorące z żurawiną, posypane odrobiną czerwonego pieprzu.
Zobacz także: