Reklama

Cannelloni z mięsem mielonym

Z tym przepisem naprawdę szybko przygotujesz obiad lub ciepłą kolację.

Składniki

  • 15 rurek makaronu cannelloni
  • 600 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • ok. 100 g startego żółtego sera
  • 400 ml sosu pomidorowego (passaty)
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Składniki na sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dołóż zmielone w maszynce mięso, wymieszaj i smaż przez ok. 20 minut. Patelnię zestaw z ognia. Do farszu dodaj połowę sosu pomidorowego, zioła i po szczypcie soli i pieprzu. Wbij jajko i wymieszaj. 

2. Farszem nadziej makaronowe rurki. Ułóż je ciasno w natłuszczonej żaroodpornej formie. Przygotuj beszamel: masło rozpuść, wsyp mąkę i mieszaj przez minutę. Wciąż mieszając powoli wlewaj zimne mleko. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Gotuj do zgęstnienia. 

Reklama

3. Beszamelem zalej makaron w formie. Na wierzch wylej resztę sosu pomidorowego. Posyp startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Zapiekaj przez 30-35 minut.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Przejdź na